[English version]

Oorsprong

Karakter

Jacht

Gezondheid

wie zijn wij

Rasstandaard

Nieuws

Activiteiten

Podengodag

Herplaatsing

Contact

Links

Fotoboek

Verzorging

Spelletje

Podengo Verhalen

gezondheids onderzoek

De Jacht
 
 
In het land van oorsprong, Portugal, is de Portugese Podengo  in al zijn variëteiten nog steeds de hond van de jager.
 
 
Dat De P.Podengo zich niet in een hokje laat stoppen toont de veelzijdigheid van het ras, dat tevens als waakhond ( blaffen) word gebruikt, en het erf ongediertevrij houdt.
De Portugese Podengo Pequeno en de medio worden vooral gebruikt als rattenverdelger, en bij uitstek de jacht op konijnen, de Grande jaagt op groot en weerbaar wild, oa het wilde zwijn.
Hoewel men door heel Portugal wel de diverse variëteiten aantreft, komen ze niet overal evenveel voor.
De Grande vind men vooral in het Aljento gebergte, de medio vooral in de streken rond de rivieren de Douro en de Tejo, De Pequeno vooral langs de Tejo en in het Aljento gebergte.
De kortharige variant vind met vooral in de nattere streken,hun vacht word sneller droog na een regenbui, en de ruwharen vooral in de warmere streken, het ruwe haar beschermd hen tegen de hitte.
 
 
De Portugese Podengo is een halfwindhond, dit betekend dat ze zoeken met hun ogen, zoals alle windhonden, maar ook met hun neus, zoals de brakken, én met het gehoor..
Ze zijn alert op iedere beweging, geritsel en geurtje, heeft de Podengo iets gevonden, dan alarmeert hij zijn roedel met een hoog geblaf ( hoort als yép,yep), en zal de achtervolging worden ingezet met luid geblaf.
Ze laten zich niet tegenhouden door rotsen, struiken, of andere barricades, je ziet dan ook vaak podengo's met grote littekens, of stukken uit het oor, dit word in Portugal zéér gewaardeerd, zelfs op tentoonstelling is dit geen fout, maar juist een teken van moed!
De Podengo jaagt zelfstandig, in een meute of alleen, ze zoeken, doden en apporteren het wild zelf, maar ook na een schot van de jager.
Al in het nest worden de pups getest op jachtpassie, is deze niet in voldoende mate aanwezig word de pup afgedankt.
 
                   
 
Deze energieke jachthond heeft dus beweging nodig, zowel lichamelijk als geestelijk.
Het liefst rent hij los rond, maar daarvoor is het wel zoeken naar een veilige, wildvrije ruimte.Podengo's zijn buiten snel afgeleid door alles in hun omgeving, op zoek naar avontuur en dan moeilijk te motiveren voor andere taken dan wat zij als hun werk zien.
De wereld is aan hun, ze rekenen er gewoon op dat ergens een konijn of muisje op het wacht, desnoods graven ze hem uit!
Zelfs een goed opgevoede Podengo laat zich niet makkelijk meer terug roepen als hij eenmaal een prooi heeft ontdekt.
Is uw timing goed, en bent u het moment voor komt de hond terug, anders..... is het wachten dat de hond terugkomt, en wachten duurt lang....
Op mensen jagen, rennende kinderen, fietsers, joggers, het ligt niet echt voor de hand, de konijntjes wel, die zitten in hun bloed...
 
                               
 
Een heel leuk alternatief voor de jacht is de coursing.
De coursing benadert de natuurlijk jacht het meest.
Er word door de plaatselijk coursing vereniging een baan uitgezet, met een loer( meestal kapot geknipte plastic zak)
Deze wordt over het parcours getrokken, en de podengo's mogen de loer jagen.
Op de renbaan doet de Podengo het ook aardig, en speuren met je podengo is ook een geweldig alternatief
Naast de fiets of paard lopen is voor deze energie bundel " a piece of cake"
 
 
 
U begrijpt nu dat een Portugese Podengo niet zomaar een hond is, en dus ook niet een hond voor iedereen.
Een Podengo zal nooit gezellig naast je wandelen, en vragen wat te doen, Hij rent vrij kriskras over het terrein op zoek naar een konijntje of haas.
Een Podengo zal ieder bezoek luid aankondigen , al vanaf ver ( zijn gehoor en zicht)
Ook zal een Podengo uw tuin als jachtterrein zien, mocht er ooit een muisje in de border hebben gewoond, zal de Podengo onder alle aanwezige plantjes gaan "zoeken"
Dit hoort allemaal bij zijn natuurlijk gedrag, ga je dit allemaal afnemen zul je een geestelijk en lichamelijk gefrustreerde Portugese Podengo krijgen.
En wetende dat de intelligentie én het probleem oplossende vermogen van onze Podengo's groot zijn .......................
Heb jezelf het podengo karakter met de bijbehorende Podengo humor, zul je het karakter kunnen waarderen, en intens genieten van de Podengo streken.